Home > Psychische klachten > Relatieproblemen


Relatieproblemen

Iedereen heeft in zijn of haar relatie te maken met spanningen en problemen. Tot op zekere hoogte is dit normaal en hoort dit bij een gezonde relatie. Als de problemen ernstig zijn of lang duren dan kunnen klachten ontstaan zoals angsten of depressie, of problematisch gedrag zoals mishandeling of verslaving.

Soms liggen de problemen voornamelijk in de relationele sfeer. Soms zijn de problemen meer individueel van aard. Vaak komen relatieproblemen tijdens een behandeling naar boven maar het kan ook een directe aanleiding zijn om individueel of samen met je partner een therapie te volgen bij een eerstelijns psycholoog zoals Psychologiepraktijk Den Helder.

De therapie bestaat altijd uit regelmatige gesprekken. Een zitting duurt meestal drie kwartier (individueel) tot anderhalf uur (partners). Tijdens de gesprekken worden de problemen besproken en zoekt de therapeut samen met de deelnemer(s) naar andere manieren om met de problemen om te gaan. Indien men samen een therapie volgt moet je met z'n tweeën aan het werk. Het is dus niet zo dat relatietherapie een pasklare oplossingen aanbiedt. Tijdens de gesprekken worden de partners aangemoedigd om intens met elkaar bezig te zijn.

Alle mogelijke probleemgebieden kunnen aan bod komen tijdens de therapie. Zo kunnen seksuele problemen, jaloersheid, ontrouw, de opvoeding van de kinderen, de plaats die de schoonfamilie inneemt, onderwerp zijn van de gesprekken. Onuitgesproken gevoelens zoals gekwetstheid, gemis, kwaadheid, verdriet, kunnen in een veilige omgeving van de therapiekamer tussen partners uitgewisseld worden. Dit kan overigens best betekenen dat men na een zitting kwaad op elkaar de deur uitgaat.